Az ellenzéki pártok többsége nem támogatja az év végén esedékes elnökválasztás előrehozását szeptemberre, úgy, ahogy arról korábban megállapodás született a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) között – derült ki a pártvezetők nyilatkozataiból, akikkel hétfőn egyeztetett a témáról a szociáldemokrata miniszterelnök.

Marcel Ciolacu a kormányalakítási konzultációk mintájára egymás után fogadta a kormány székházában a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok 2-3 tagú küldöttségét – nem úgy, mint februárban, amikor a koalíciós pártok az ellenzék kizárásával állapodtak meg a helyhatósági és európai parlamenti választás összevonásáról és az elnökválasztás előrehozásáról. A PNL ezután meggondolta magát, és megakadályozta az elnökválasztás kiírását szeptember 15-re.

A korábbi menetrendhez a kiszámíthatóság nevében ragaszkodó PSD elnöke azonban nem sok támogatásra talált az ellenzéki pártok részéről. A többség – köztük az RMDSZ – azt szeretné, hogy semmiképpen ne vonják össze az elnökválasztást az év végén esedékes parlamenti választásokkal.

A konzultációsorozat ma folytatódik.