Országos bemutatóként viszi színre szombaton és vasárnap este a Bukaresti Nemzeti Opera Wolfgang Amadeus Mozartnak a Titus kegyelme (La clemenza di Tito) című operáját Tompa Gábor rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója először dolgozik a bukaresti opera társulatával. A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy két évvel ezelőtt kapta a felkérést, azóta több cím is szóba került, de végül Mozartnak erre a ritkán játszott operájára esett a választás, amely Titus római császárról szól, és a zeneszerző utolsó alkotása. A darabválasztásról Tompa Gábort hallják.

A rendező elmondta, hogy a produkciót kettős szereposztásban viszik színre, így noha ugyanazt a partitúrát játsszák, minden énekes hozza a saját személyiségét, ezért kicsit különbözik a két előadás.

A produkció egyik különlegessége, hogy az opera zenekarát Tompa Ábel, a rendező fia dirigálja, aki elmondása szerint Mozart zenéjén keresztül könnyen megtalálta az összhangot a társulattal. Tompa Ábelt hallják.