Marcel Ciolacu a pénteki kormányülés elején bejelentette, hogy hétfőn konzultációkra hívja a parlamenti pártok vezetőit az államelnök-választás időpontjáról. „Véget kell vetni az időpont körüli huzavonának” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ciulacu úgy látja, „bele akarják kényszeríteni” egy kormányválságba, kijelentette azonban, hogy nem enged a provokációknak. Azaz nem váltja le a liberális belügyminisztert, akinek a „saját pártja megtiltotta”, hogy előterjesszen az elnökválasztás időpontjának kitűzéséről szóló, korábban egyeztetett határozatot.

Emlékezetes, hogy az előző koalíció felbomlásához egy hasonló nézeteltérés vezetett. Akkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség igazságügyi miniszterét menesztette Florin Cîțu liberális kormányfő, miután nem volt hajlandó jóváhagyni az Anghel Saligny infrastruktúra-fejlesztési programot.

Teljesen mindegy, mikor lesz az államfőválasztás, a romániai magyar közösség jelöltet fog állítani – közölte Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsának csütörtöki ülésén Kolozsváron.

Az RMDSZ elnöke elmondta: azért indít a Szövetség jelöltet, mert fel akarja mutatni, hogy mi egy erős közösség vagyunk, mellyel számolni kell, és amelyre számítani lehet Romániában. „A magyarok jelöltje a magyarok reményeiről és problémáiról fog beszélni, az ország problémáiról fog beszélni, lesz üzenete arról, hogy milyen országot akarunk” – részletezte.

Kelemen Hunor azt is kiemelte, hogy az államelnök-választás kiírásának halogatásával a kormánykoalíció azt mutatja meg, hogy PSD és PNL ígéreteiben nem lehet bízni, „az egyéni érdek mindig fölülírja a közösségi érdeket és az ország érdekét”.

„Ha azt ígérted, hogy szeptemberben lesz a választás, akkor tartsd be az ígéretedet! Ne keress olyan magyarázatokat, amelyek nem állnak meg a saját lábukon, hogy meleg van, hogy nyár van. Hát igen, ősszel meg betakarítás van, télen meg hideg van. Ez így szokott lenni. Azt gondolom, hogy ők nem állnak készen, spekulálnak. Nem spekulálni kell, hanem a választók elé kiállni, beszélni, elmondani, hogy mit akarunk, és kérni a bizalmat. Mi ezt fogjuk tenni!” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A Mentsétek meg Romániát Szövetségben (USR) Elena Lasconi pártelnök és Dumitru Stanca mellett Octavian Berceanu is versenybe szállt az államfőjelöltségért.

Az USR közleménye szerint az elnökjelölt-aspiránsok csütörtök délutánig nyújthatták be az online pályázatukat. A párt választási bizottsága mindhárom politikus jelentkezését elfogadta. Dumitru Stanca az USR Olt megyei, Octavian Berceanu pedig a bukaresti szervezet tagja.

Az államfőjelöltről a párt szombati kongresszusa dönt.