Annyi lett volna a dolga, hogy megismétli az unió állapotáról szóló beszédét, ehelyett a 81 éves elnök hebegett-habogott, itt-ott összefüggéstelen volt, felerősítve a demokraták legnagyobb félelmeit – így értékelte a legtöbb híradás Joe Biden teljesítményét a CNN által szervezett jelöltvitán. A demokraták felé hajló hírtelevízió külön kiemelte, hogy a Demokrata Pártban komoly pánik uralkodott el, a vita után leginkább arról folyik a diskurzus, hogy a demokratáknak vissza kellene-e léptetniük a versenytől a regnáló elnököt.

Egy forrás a Politiconak úgy fogalmazott: „Bidennek annyi, itt az ideje egy nyílt kongresszusnak”. Ez azt jelentené, hogy a demokraták más jelölteket is mérlegelnének Donald Trump lehetséges ellenfeleként.

Biden teljesítménye azért rendkívül lehangoló a demokraták számára, mert a vita körülményeit szándékosan úgy alakították, hogy az elnöknek kedvezzenek: relatíve korai időpontban rendezték meg, közönség nélkül. Biden csak azért ment bele a vitába, hogy eloszlassa a korával és alkalmasságával kapcsolatos kételyeket. Ehelyett csak megerősítette azokat. A Fehér Ház utólag azzal próbálta mentegetni, hogy az elnök megfázott, majd azt próbálták hangsúlyozni, hogy Trump továbbra is veszélyezteti az amerikai érdekeket bel- és külföldön.

Az Atlantában rendezett vitát a felmérések szerint több mint százmillió amerikai választópolgár látta.