Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett – közölte az economedia.ro.

A 215 hektáros vízfelületű tárnicai vízgyűjtő tó Kolozsvártól mintegy 30 kilométerre található, 1974-ben egy 45 megawattos erőművi blokkot építettek ide. A tervek szerint több száz méterrel magasabban alakítanának ki egy mesterséges tavat, ahonnan az alsóba szabadeséssel érkező víz termelné az elektromos energiát.

A vizet a túltermeléses időszakokban, amikor olcsó a villanyáram, elektromos szivattyúkkal juttatnák vissza a kialakított tárolóba. Az elképzelések szerint a tárnicai vízerőmű beépített teljesítménye ezer megawatt lenne, négy blokkba elosztva. Az előzetes becslések alapján a beruházás költségei 1 milliárd euró körül lennének. A szakemberek egy része kétségbe vonja, hogy érdemes megépíteni a tárnicai vízerőművet. „Gazdaságilag nem indokolt” – nyilatkozta Virgil Popescu korábbi szakminiszter, aki 2020-ban leállította a projektet. Cristian Ilie, a bukaresti energiaügyi tárca államtitkára egy 2023-as konferencián azzal érvelt ellene, hogy „egy ilyen berendezés hatásfoka elég alacsony: 30-40 százalék”.

A szivattyús energiatároló tárnicai erőmű megépítésének az ötlete az elmúlt évtizedekben többször felvetődött, legutóbb 2014-ben, Victor Ponta miniszterelnöksége idején. A projektet több kínai cég állítólagos érdeklődése ellenére leállították, többször újraindították, de előrelépés nem történt. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter 2023-ban porolta le a tervet, a korábbi elképzelésekkel azonosan magánbefektetők bevonásával képzeli el a beruházást. Szakértők becslései szerint az erőművet 8-10 év alatt lehetne kivitelezni.