Az esetről az Euronews számolt be hozzátéve, hogy az Európai Bizottság viszont nem említi meg a pártot érintő kellemetlen incidensek sorát, amikor elítéli a fasiszta és náci szimbólumok használatát.

A fanpage.it olasz lap titkos felvételeket tárt fel a kormányzó Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) ifjúsági szárnyáról, amint tagjai Benito Mussolini korábbi olasz diktátort dicsérik, illetve fasiszta jelszavakat skandálnak.

Nicola Fratoianni, az Italian Left titkára az X-en közölte, hogy Giorgia Meloni kormányfőnek illene lépni az ügyben, és hogy a RAI olasz nemzeti műsorszolgáltatónak is kellene foglalkoznia az esettel, miként azt a többi nagyobb tévétársaság is tette. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy májusban a RAI újságírói sztrájkba léptek, mert úgy érezték, hogy a tévétársaságot a kormány szócsövévé alakítanák.

A beszámolóra az Európai Bizottség szóvivője mindössze egy általános elítélő és helytelenítő nyilatkozattal reagált, meg sem említve Giorgia Meloni pártjának nevét. Az utóbbi hetekben az európai baloldal többször kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen az olasz szélsőjobbos miniszterelnökhöz közeledve próbálja bebiztosítani második mandátumát az Európai Bizottság élén.