A mesterséges intelligenciára épülő programok a holokauszt témájában hamis és félrevezető információk terjedéséhez járulhatnak hozzá az online térben, ami akár a holokauszttagadás fellendüléséhez is vezethet – áll az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) kedden közzétett jelentésében.

A jelenség hátterében egyrészt a programok hibái állhatnak, illetve az, hogy gyűlöletkelő, holokauszttagadó csoportok szándékosan arra használhatják fel ezeket a programokat, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek megkérdőjelezik a nácik által elkövetett rémtetteket.

Az UNESCO jelentése szerint az egyik legaggasztóbb perspektíva az, hogy a mesterséges intelligenciával létre lehet hozni úgynevezett deepfake tartalmakat a holokausztról: valódinak tűnő képeket és videókat, amelyek azt a benyomást kelthetik, hogy a holokauszt meg sem történt, vagy túlzók az arról szóló beszámolók.

Mindez ahhoz vezethet, hogy az emberek nem fogják pontosan érteni a XX. század egyik kulcsfontosságú történelmi eseményét, és erősödhet az antiszemitizmus.

Az UNESCO a Zsidó Világkongresszussal együttműködve kidolgozott jelentésében felszólította a technológiai vállalatokat arra, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez és felhasználásához fektessenek le olyan etikai szabályokat, amelyek csökkenthetik a megbízhatatlan információk terjedésének esélyét.