A kormány határozatban hagyta jóvá tegnap a munka- és nyugdíjjogosultsági időszakok kölcsönös elismerését Románia és az Amerikai Egyesült Államok esetében – számolt be a a kormányszóvivő.

Mihai Constantin elmondta, amint a megállapodás hatályba lép, lehetőség lesz arra, hogy a Romániában és az Egyesült Államokban ledolgozott időszakokat egyaránt figyelembe vegyék a nyugdíjjogosultság kiszámításakor, és mindkét ország arányosan fizesse az időskori juttatás rá eső részét. A kormányszóvivő hozzátette: a diplomáciai úton szerzett információk szerint az Egyesült Államokban megközelítőleg 500 ezer román származású személyt tartanak nyilván, de nagyon valószínű, hogy számuk a valóságban jóval nagyobb.

Remények szerint az új mechanizmus arra ösztönzi majd a két ország polgárait, hogy fizessék a társadalombiztosítási hozzájárulásokat az időskori juttatás érdekében – mondta még Constantin. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a határozat előírja a kihelyezett munkavállalók kölcsönös mentesítését a fogadóországban fizetendő egészségbiztosítási hozzájárulások alól. A két ország diplomáciai úton tájékoztatja egymást a hatálybalépéshez szükséges belső eljárásaik lezárulásáról, és az ettől számított negyedik hónap első napján lép hatályba a dokumentum – fejtette ki Mihai Constantin.