A Reuters arról értesült a Hamász egyik tisztviselőjétől, hogy a szervezet elfogadja az ENSZ tűzszüneti határozatát, és kész tárgyalni a részletekről – írta a The Guardian. Később ezt az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője, Számi Abu Zuhri is megerősítette. Bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (vagyis Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban – mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy „fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza”. Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Korábban felmerült, hogy az amerikai kormány külön megállapodást hoz létre a Hamásszal csak az amerikai állampolgárságú, öt élő és három halott túsz átadásáról, amennyiben a százhúsz élő, illetve halott izraeli átadásáról folyó tárgyalások Izrael és a Hamász között zsákutcába jutnának.