Az Egyesült Államok hivatalos részvétnyilvánítást küldött Iránnak Ebrahim Raiszi elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, és delegációjuk halála miatt a vasárnapi helikopter-baleset nyomán – közölte az amerikai külügyi szóvivő.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora hétfőn újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen közölte, hogy a részvétnyilvánítás bevett gyakorlat. Ugyanakkor hozzátette: Ebrahim Raiszi kezéhez sok vér tapad és amerikai részről felelősnek tartják az emberi jogok kirívó megsértéséért.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a Mohamad Mokber ügyvezető iráni elnökkel folytatott telefonbeszélgetésen mély részvétét fejezte ki Ebrahim Raiszi elnök halála miatt. Hangsúlyozta, hogy jól ismerte és nagyra értékelte az iráni vezetőt mint megbízható partnert, aki nagyban hozzájárult a Moszkva és Teherán közötti baráti kapcsolatok fejlődéséhez.

A szerencsétlenség miatt részvétét fejezte ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is, valamint a világ számos országának vezetője is.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a szerencsétlenség okát, azonban Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah Mohamad Mokbar első alelnököt nevezte ki ideiglenes elnöknek, és ötnapos országos gyászt rendelt el.