Romániában állomásozó katonákat is aktivál a NATO, amennyiben az északatlanti szövetség által megszabott két „vörös vonal” valamelyikét átlépik az orosz-ukrán háború kapcsán – jelentette a La Repubblica című olasz napilap egy „nagyon bizalmas”, nem hivatalos közleményre hivatkozva.

A Maszol portál által szemlézett cikk szerint a NATO legalább két vörös vonalat állapított meg, amelyek átlépése esetén a szövetség közvetlen beavatkozhat az ukrajnai konfliktusba.

Az első vörös vonal állítólag egy harmadik ország – például Belarusz – közvetett vagy közvetlen beavatkozása. A második vörös vonal a balti országok vagy Lengyelország elleni esetleges „katonai provokációhoz”, illetve a Moldovai KÖztársaság elleni katonai akciókhoz kapcsolódik. Ha e két vörös vonal bármelyikét átlépik, a NATO állítólag aktiválja a Magyarországon, Lengyelországban, a balti államokban, Romániában és Szlovákiában állomásozó mintegy 100 ezer katonát – értesült az olasz lap.

Jelenleg több mint ötezerötszáz külföldi NATO-katona állomásozik román területen, közülük legalább kétezer amerikai. A katonai szövetség francia parancsnokság alatt létrehozott romániai harccsoportját 2025-ben dandárszintűre emelik, ami azt jelentené, hogy az állomány létszáma elérheti a kilencezret.