A kormány által kidolgozott jogszabálytervezetet 87 támogató és egy ellenszavazattal, három tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter azt mondta a szenátusban, hogy az új erdészeti törvénykönyv tekintettel van a szűz erdők védelmére, de az ország GDP-jének 3,5 százalékát adó, tízezer faipari cég érdekeire is, illetve arra a három és félmillió emberre, akik még mindig fatüzelésű kályhákkal vészelik át a telet.

A miniszter emlékeztetett, hogy az erdészeti törvénykönyv elfogadása az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik fontos mérföldköve.

A jogszabálytervezet értelmében mindenki szabadon beléphet a romániai erdőkbe gyalog vagy kerékpáron. A kormány által benyújtott tervezetben eredetileg még az állt, hogy az erdőbe való belépés előtt értesíteni kell a tulajdonost, de a parlamenti vita során olyan módosítót is megfogalmaztak, hogy újságírók vagy környezetvédelmi aktivisták is csak a tulajdonos vagy az erdőgazdálkodó kíséretében léphetnének be az erdőkbe és vizsgálhatnák az ott folyó tevékenységet.

Az erdészeti törvénykönyvről a képviselőház szavaz majd döntő házként.