Elkezdte működését Bukarestben az ország első, kizárólag közadakozásból épült gyermekkórháza – közölte tegnap a gyűjtést elindító és a több mint 50 millió eurós zöldmezős beruházást lebonyolító Ajándékozz életet! Egyesület.

A civil szervezet 2015-ben kezdte el a gyűjtést, a 350 000 magánszemély és 8000 vállalkozó által adományozott pénzből egy 9 szintes, több mint 140 ággyal és számos korszerű gyógyászati eszközzel felszerelt új kórházépület készült el, amely közkórházként, a bukaresti Marie Curie Sürgősségi Gyermekkórház részlegeként fog működni.

Az új kórházban alakították ki Románia első gyermekgyógyászati sugárkezelőjét, az ország első olyan műtőjét, amelyet kizárólag üvegből építettek a kórházi fertőzések megelőzése érdekében. A saját fürdővel ellátott kórtermek kétágyasok, bennük a beteg gyermek mellett a szülőnek is van saját ágya, a kórház pedig vetítőteremmel, játszótérrel, csillagvizsgálóval és tornateremmel is rendelkezik.

Romániában évente 400 gyermeket diagnosztizálnak daganatos betegséggel, az országban 12 onkológiai kezelőközpont működik, de a fővárosi Marie Curie az egyedüli multidiszciplináris gyermekkórház, ahol a beutalt gyermekek valamennyi betegségét kezelni tudják.