Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel. Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást, ami – mint kiemelte – a helyzet példátlan eszkalációját jelenti, és súlyos fenyegetést hordoz a regionális biztonságra nézve. A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség Irán szombat éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. Vasárnap virradóra Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki a zsidó állam felé. Az eszközöket szinte kivétel nélkül még a levegőben elfogta és megsemmisítette az izraeli légvédelem. A lehulló törmelékektől egy gyerek sérült meg súlyosan, illetve kisebb károk keletkeztek a Nabatim légibázison. Irán jogos önvédelemnek nevezte a támadást, válaszul arra a két héttel ezelőtt Irán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra, amelyet Irán damaszkuszi konzulátusa ellen hajtottak végre, és amelyben több katonai vezető életét vesztette.

A brit királyi légierő (RAF) is részt vett az Izrael ellen végrehajtott iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt – közölte Rishi Sunak brit miniszterelnök. Elmondta: az összehangolt nemzetközi akcióban, amelynek Nagy-Britannia is részese volt, csaknem az összes iráni légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni, és ez Izrael mellett a szomszédos országokban, köztük Jordániában is emberéleteket mentettek meg. Hozzátette: az iráni támadás esetére kidolgozott cselekvési tervről már pénteken döntött a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete. 

Avi Haiman izraeli kormányszóvivő a BBC hírtelevízió tegnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Izrael az ellene intézett iráni támadás után minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, beleértve védelmi és támadó jellegű lépéseket egyaránt. Haiman hangsúlyozta, hogy a további izraeli intézkedésekről jelenleg tárgyalások folynak, de a lehetséges tervekről Izrael „nem fog egyenes adásban beszámolni”. A Teherán által végrehajtott támadás kapcsán Irán ENSZ-képviselete az X-en azt írta ugyan, hogy az ügy lezártnak tekinthető, de elemzők szerint az események további alakulása nagymértékben függ attól, hogy Izrael milyen választ ad Iránnak, amely történetében először indított közvetlen katonai támadást Izrael ellen.

Az izraeli háborús kabinet vasárnap úgy döntött, hogy elhalasztja a gázai Rafah város lerohanását, amíg az iráni konfliktus nem rendeződik. Joe Biden amerikai elnök azt közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíti Izraelt a védekezésben, de egy Irán elleni támadásban nem fog részt venni. Múlt vasárnap az izraeli miniszterelnök még azt közölte, hogy kitűzték a Rafah gázai határváros elleni offenzíva időpontját, amivel felszámolnák a Hamász terrorszervezet utolsó nagyobb csoportosulásait.