Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az Egyesült Államok és más NATO-országok vezető tisztségviselői ellen a terrorizmus finanszírozása címén, orosz parlementi képviselők feljelentése alapján – közölte tegnap az orosz hatóság.

Az SZK szerint a terrorizmus finanszírozására szánt pénzt egy ukrán cégen keresztül is áramoltatták, amely igazgatóságának 2014 és 2019 között Hunter Biden, a jelenlegi amerikai alelnök fia is tagja volt. Az orosz büntetőtörvénykönyv alapján ezen címen életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A Nyomozó Bizottság tájékoztatása szerint jelenleg több szakszolgálat és hatóság vizsgálja a „többmillió dollár nagyságrendű” pénzeszközök forrását és további mozgását, valamint konkrét nyugati tisztviselők és szervezetek érintettségét, továbbá a terrortámadások elkövetőinek kapcsolatát „külföldi kurátorokkal, szervezőkkel és szponzorokkal”.

Az SZK korábban közölte, hogy parlamenti képviselők felhívására vizsgálatot indított, miszerint az Egyesült Államok és más nyugati országok terrortámadásokat terveltek ki Oroszország ellen.