Ezt Kelemen Hunor jelentette ki az M1 magyar közszolgálati hírcsatornának adott interjújában. Az RMDSZ elnöke rámutatott: a június 9-i összevont választásokkal kapcsolatban magas szavazói részvételt ígérnek a közvélemény-kutatások.

Megemlítette azt is, hogy a román diaszpóra legalább három országban Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában nagyon szervezett, rendszeresen nagy létszámban vesz részt a választásokon. “Ez torzítja a romániai arányokat, ezért nekünk otthonról, nagyvárosokból, a szórványból, a Székelyföldről plusz szavazatokat kell hozni” – hangsúlyozta az RMDSZ vezetője.

A politikus szerint az RMDSZ-nek várhatóan meglesz a kétszáz polgármestere, illetve a négy megyei tanácselnöke, de a helyhatósági választásokkal egy időben tartandó EP-választásokon el kell érnie az öt százalékot. A közösséget elsősorban az önkormányzatokon keresztül tudja szolgálni a szövetség, de az EP-ben is ott kell lenni, mert „ha nem vagyunk ott, rólunk senki nem beszél; mindenkinek a saját közössége a fontos”.

A Románok Egyesüléséért Szövetségről (AUR) szólva azt mondta, a múlt század elejének azt a legionárius ideológiáját hozza vissza, amelynek nagyon erős eleme volt a magyarellenesség.