Legalább 133 halálos áldozata és 120 sebesültje van a péntek esti moszkvai terrortámadásnak, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Álarcos fegyveresek az esti órákban hatoltak be egy kulturális központba a Moszkva melletti Krasznogorszkban, automata fegyverekkel tüzet nyitottak, majd Molotov-koktélokkal felgyújtottak az épületet. A támadás közvetlenül azelőtt történt, hogy a népszerű „Piknik” rockegyüttes telt házas koncertet adott volna a 6200 férőhelyes Crocus City Hallban.

A 2004-es beszlani iskolai ostrom óta ez volt a legsúlyosabb oroszországi terrortámadás.

A közösségi oldalakon közzétett felvételeken látni lehet, amint a fegyveresek szó szerint halomra lövik a koncertre érkező csoportokat, az épületből pedig vastag füstfelhő száll fel.

„Az Iszlám Állam harcosai Moszkva külvárosában keresztények nagyszabású gyülekezetét támadták meg, több száz embert megöltek és megsebesítettek, és nagy pusztítást végeztek a helyszínen, mielőtt biztonságban visszavonultak a bázisukra” – írta Telegram-csatornáján az Iszlám Állam terrorszervezet a Reuters szerint.

A péntek esti támadást az Európai Unió és az Egyesült Királyság is elítélte.

 

Az első híreket kommentáló külföldi megfigyelők valószínűsítették, hogy az orosz vezetés Ukrajnát teszi felelőssé a moszkvai támadásért. Ugyanakkor a moszkvai merényletnek voltak látszólagos előzményei – emlékeztet a BBC, hozzátéve, hogy az Iszlám Állam a múltban valóban magára vállalt olyan támadásokat is, amelyekhez semmi köze nem volt.

Ezúttal azonban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) március 7-én beszámolt egy merénylet meghiúsításáról, amelyet az Iszlám Állam készített elő. Közölték, hogy végeztek a terrorszervezet több fegyveresével, akik támadást terveztek egy moszkvai zsinagóga ellen. „Lőfegyvereket, lőszereket, valamint rögtönzött robbanószerkezetek készítéséhez szükséges alkatrészeket találtak és foglaltak le” – tették hozzá. Az AFP emlékeztetett, hogy az orosz hatóságok gyakran jelentik be a feltételezett iszlamista csoportok által tervezett támadások meghiúsítását. Másnap, március 8-án azonban az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége is figyelmeztetett terrortámadásokra.

 

 

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, írja az MTI.

Az említett személyek között ott volt mind a négy terrorista, akik részt vettek a Crocus City Hall elleni terrortámadásban, közölte a Kreml.

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása.