Az Európai Bizottságot nagyon aggasztja, hogy idén Románia GDP-arányos költségvetési hiánya 7 százalékra nőhet – jelentette ki tegnap Bukarestben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) vezérigazgató-helyettese.

Declan Costello az országos helyreállítási tervben (PNRR) foglaltak megvalósításáról szóló konferencián szólalt fel. Kifejtette, hogy az EB elvárásai szerint az idei román deficitnek kisebbnek kellene lennie a tavalyi 6 százaléknál, ‘de a tendenciák rossz irányba mutatnak’. Erre utalnak szerinte 2024 első hónapjainak költségvetés-végrehajtási adatai is, amelyek szerint nőttek az állami kiadások. Declan Costello dicsérte az új nyugdíjtörvényt, de szerinte ez a jogszabály is hozzá fog járulni az idei hiány növeléséhez.

A brüsszeli szakember elmondta, hogy az EB májusban fogja elkészíteni a Románia gazdaságának alakulására vonatkozó következő előrejelzéseit, de várakozásai szerint az idei költségvetési deficit 7 százalék körüli lesz. Ráadásul ez a folyó fizetési mérleg szintén 7 százalékos hiányával fog párosulni, ‘ami fenntarthatatlan, és nagyon nagy kockázatot jelent Románia számára a jövőben’.