Vlagyimir Putyin májusban Kínába utazik, hogy Hszi Csinping kínai elnökkel tárgyaljon – írta a Reuters egymástól független több forrására hivatkozva. Az lehet orosz elnök első külföldi útja a legújabb, immár hatéves, új elnöki ciklusa alatt.

A hírügynökség egyik forrása szerint Putyin utazására várhatóan május második felében kerül sor.

A távol-keleti ország az elmúlt években megerősítette katonai kapcsolatait Oroszországgal.  Putyin 2022 februárjában, néhány nappal Ukrajna lerohanása előtt szintén Pekingbe látogatott. Ekkor a két ország „határok nélküli partnerséget” hirdetett.

Kína és Oroszország tagja a feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoportnak is, amelynek célja az Egyesült Államok dominanciáját megingatása a világgazdaságban.

Amúgy Vlagyimir Putyin évek óta először mondta ki Alekszej Navalnij nevét a választási győzelmét ünneplő moszkvai sajtótájékoztatóján, hétfőn, írja a SkyNews. Az orosz elnök köztudottan kerülte, hogy kimondja Navalnij nevét, helyette „az a figura”, „ez az úriember” és „egy bizonyos politikai erő” néven emlegette, kommentátorok szerint Putyin csak egyszer, 2013-ban nevezte nevén az orosz ellenzéki vezetőt.

Putyin azt állította, hogy pár nappal azelőtt, hogy Navalnij hirtelen meghalt a szibériai börtönben, támogatta azt a fogolycserét, ami alapján az orosz ellenzékit egy Németországban börtönben lévő orosz elítéltre cserélték volna.

„Akár hiszik, akár nem, alig fejeződött be mondat, amikor azt mondtam: egyetértek. De sajnos megtörtént, ami megtörtént. Mit lehet tenni? Ilyen az élet” – mondta az orosz elnök.

Közben mintegy kilencezer gyermeket evakuálnak az orosz határ menti Belgorodból és a tágabb tartományból az ukrán támadások miatt – közölte a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Az ezerkétszáz gyermekből álló első csoportot pénteken evakuálják – tette hozzá.

A Moszkvától több mint hatszáz kilométerre fekvő orosz határváros alig több mint félórányi autóútra van az ukrán határtól. A város és a régió az elhelyezkedéséből adódóan az orosz utánpótlási vonalak létfontosságú állomása, egyúttal kifejezetten sebezhető is az Ukrajnából indított támadásokkal szemben, írja a The Guardian.