Hétfői ülésükön az Európai Unió külügyminiszterei új szankciókat támogattak Oroszországgal szemben is, jelentette be Josep Borrell.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy 30 személyről és szervezetről vagy cégről van szó, akik valamilyen formában felelősök a február közepén elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meggyilkolásáért, és akikkel szemben az Amerikai Egyesült Államok már büntetőintézkedéseket vezetett be.

A szélsőséges izraeli telepesek elleni szankciók mögé is egyhangú többség állt Borrell szerint. Elismerte, hogy a legutóbbi ülésükön nem volt így, de mostanra a korábbi blokkolók azt mondták, tartózkodnak, nem ellenzik a döntést. Szerinte a döntést már csak a követek elé kell küldeni, hogy elfogadhassák.

A Telex szerint utolsóként a magyar kormány tartotta fel a megegyezést, de pénteken elengedte a blokkolást. Szijjártó Péter a hétfői ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján magától és a közel-keleti helyzetről szóló általános kérdésre válaszolva sem beszélt a szélsőséges telepesek elleni esetleges szankciókról. Februárban elfogadhatatlannak tartotta, hogy a szélsőséges telepesek elleni fellépést összekössék a Hamász terrorszervezet elleni további szankciókkal, ahogy „több tagország” tenné, mert így egyenlőségjelet tennének közéjük.