Az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetséghez tartozó kereskedelmi szakszervezetek szövetségének tagjai hétfőn 11 és 13 óra között a munkaügyi minisztérium előtt tüntettek. Az érdekvédelmi szervezet hétfői közleménye szerint az akcióval fel akarják hívni a kormány figyelmét arra, hogy a kereskedelmi dolgozóknak decens bérre és munkakörülményekre van szükségük.

Követeléseik közé tartozik az élelmiszerjegyek és a vakációs utalvány adómentesítése; a magánszférában dolgozók fizetésének hozzáigazítása az inflációs rátához az országos minimálbér emelésével párhuzamosan; ágazati kollektív munkaszerződés kidolgozása. 

Ugyancsak mától, naponta kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a polgármesteri hivatalok alkalmazottai. Korábban felfüggesztették a helyi közigazgatás szintjén a sztrájkot, de most újra tiltakoznak, mert mint mondják, a kormány nem hajlandó rendezni a bérköveteléseiket. A szakszervezetek 36-40 százalékos béremelést követelnek, hogy a fizetéseik a 2021-es szintre emelkedjenek, ahogyan az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók esetében is megtörtént.

Markus Spiske/Unsplash