Ma van a matematika nemzetközi napja. Március 14-én a matematika egyik leghíresebb számát, a pí-t (π) ünnepeljük. Ennek értéke két tizedesjegy pontossággal 3,14. Ezért választották március 14-ét a pí nemzetközi napjának, amelyet egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel és konferenciákkal ünnepelnek.

A nemzetközi pí-napot 1988 óta tartják, de csak 2019-ben nyerte el hivatalos elismerését az UNESCO 40. ülésszakán.

A nemzetközi nap egyik célja a matematika szeretetének közvetítése a fiatalok körében. Az ünneplés fontos üzenete mindemellett az is, hogy a matematika mindenhol jelen van, a matematika szép és hasznos. A Pi – a kör kerületének és átmérőjének hányadosa – egy transzcendens szám, ami azt jelenti, hogy végtelen sok számjegyből áll és nincs benne semmilyen mintázat vagy ismétlődés. Ezért mindig is nagy kihívás volt a Pi értékének minél hosszabb számjegyig történő kiszámítása.

Ez a nap ugyanakkor az emberi szellemtörténet egyik legnagyobb alakja, Albert Einstein születésnapja is. A Nobel-díjas német születésű amerikai fizikus, a relativitáselmélet kidolgozója 145 évvel ezelőtt, 1879 március 14-én született.