Az Ománi-öböl térségében, március 15-ig tartó gyakorlat célja a regionális tengeri biztonság közös fenntartása – jelentette be az orosz és a kínai védelmi minisztérium. 

A kínai védelmi tárca közlése szerint Kína két, irányított rakéták kilövésére alkalmas hadihajót és egy szállítóhajót küld a „Tengeri Biztonsági Övezet-2024” fedőnevű gyakorlatra. 

A közös hadgyakorlaton a haditengerészet és a légierő vesz részt – írta hétfőn kiadott közleményében a moszkvai védelmi minisztérium. Orosz részről a Csendes-óceáni Flotta hajói vannak jelen a flotta zászlóshajója, a Varjag rakétacirkáló vezetésével. Az orosz hajókhoz három iráni helikopter csatlakozik. 

Megfigyelőként a pakisztáni, a kazah, az azeri, az ománi, az indiai és a dél-afrikai haditengerészet küldöttei is részt vesznek. 

Kína, Oroszország és Irán már korábban is tartott közös hadgyakorlatot. Moszkva és Teherán az elmúlt években megerősítették gazdasági és katonai kapcsolataikat a mindkét országra kiszabott nyugati büntetőintézkedések nyomán.