Joe Biden amerikai elnök a határvédelemről szóló törvény minél hamarabb elfogadását kérte a washingtoni Kongresszustól.

Az elnök az unió helyzetéről szóló kongresszusi beszédében azt mondta, hogy készen áll a határon kialakult helyzet kezelésére, ha aláírásra elé kerül az erről szóló törvény.

Egyben azzal vádolta elődjét, hogy nyomást gyakorol a Kongresszus republikánus tagjaira, hogy akadályozzák a törvény elfogadását.

A Kongresszusban elmondott beszédében Joe Biden a gazdaság teljesítményét méltatta, a tartós infláció okozta lakossági közhangulattal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy időt vesz igénybe, amíg a gazdasági intézkedések eredményeit az emberek érzékelik.

Joe Biden évértékelő beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenes kikötőt hoz létre a Földközi-tengeren a Gázai övezet partjainál humanitárius feladatok ellátására. Egyúttal Ukrajna támogatására szólított fel, emlékeztetve arra, hogy a Kongresszus akadályozza a további katonai támogatást.

Az elnöki évértékelőre adott reagálásában Donald Trump nyilvános vitára hívta Bident.

Közösségi oldalán kiadott közleményében Trump azt írta, hogy bármikor, bárhol készen áll a vitára utódjával és legvalószínűbb választási ellenfelével.

A republikánus politikus a politikai vita témájaként azokat az ügyeket jelölte meg, amelyek létfontosságúak „Amerika és az amerikai emberek számára.

Trump szerint Joe Biden elnökségének három éve alatt leépítette azokat az intézkedéseket, amelyeket ő az elnöksége idején az Egyesült Államok határainak biztosítása érdekében hozott, és a jelenlegi elnök hivatalba lépése óta illegálisan érkezett bevándorlók milliói léphettek be az Egyesült Államokba.

Donald Trump a jelenlegi elnök gazdaságpolitikáját tette felelőssé az Egyesült Államokban tapasztalt inflációért, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig azt írta, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert „nem tiszteli Bident”.