A felmérések szerint az EU vezető politikai erejének számító Európai Néppárt (EPP) a holnap és csütörtökön tartandó bukaresti kongresszusán kezdi el a kampányát a júniusi európai parlamenti választásokra.

Az eseményen Ursula von der Leyen 65 éves német politikus, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője lesz reflektorfényben, aki az EPP egyedüli jelöltjeként újabb öt évre elnyerheti az EU végrehajtó testületének elnöki tisztségét. Tizenegy uniós állam- és kormányfő lesz jelen Bukarestben, ahol az EPP elfogadja a programját is a június 6-9-i európai parlamenti választásokra.

A kongresszuson felszólaló állam- és kormányfők: Klaus Iohannis román elnök, Petteri Orpo finn miniszterelnök, Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök, Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Ingrida Šimonyte litván miniszterelnök.

A tanácskozás első napján EU-n kívüli európai vezetők, néppárti politikusok is felszólalnak, mint például Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke vagy Viola Amherd svájci államfő. A kongresszusra 44 országból mintegy 2000 résztvevőt hívtak meg.

Az esemény honlapja szerint a kongresszus holnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor és az EPP elnöke, Manfred Weber üdvözlő beszédével kezdődik. Ezt követi a ‘falvak, városok és régiók hangjáról’ szóló vita, majd a panelbeszélgetések három témára összpontosítanak: biztonság és védelem; szolidaritás a generációk között; gazdaság és munkahelyek.

Csütörtökön az Európai Néppárt európai bizottsági elnökjelöltjének megválasztása lesz a legfontosabb napirendi pont. A kongresszus az EPP legfontosabb döntéshozó szerve, és háromévente ülésezik.