Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) helyi választási koalíciókat is kötne a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a helyhatósági választások előtt – nyilatkozta a Krónikának Zakariás Zoltán pártelnök.

A politikus – aki négy éve az RMDSZ-szel kötött együttműködés révén szerzett parlamenti képviselői mandátumot – elmondta: a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójából létrejött politikai alakulat, valamint az RMDSZ vezetése között zajlik az egyeztetés a négy romániai választáson való együttműködésről. Ezt várhatóan március elején, keretmegállapodással zárják le. Közölte: ahol a magyarság alacsonyabb számaránya miatt veszélybe kerülhet a magyar elöljáró mandátuma, nem indítanak önálló polgármester-jelöltet, de az önálló tanácsosi listáról nem mondanak le.

Zakariás Zoltán úgy véli, helyi szinten „a látszat ellenére” továbbra sem felhőtlen a viszony az EMSZ és az RMDSZ között. Szerinte a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a megyei közgyűlések elnökei – elsősorban Maros, Hargita és Kovászna megye RMDSZ-es önkormányzati vezetői – a kormányzati források elosztásánál diszkriminálják az EMSZ-es elöljárókat, önkormányzatokat. Kijelenthető, hogy polgármestereink kevesebb kormányzati forráshoz jutnak, mint RMDSZ-es társaik” – mondta a Krónikának Zakariás Zoltán.