Az országos képességfelmérő próbavizsgán részt vett nyolcadikos diákok csaknem 74%-ad ért el ötöst vagy annál nagyobb jegyet román nyelv és irodalomból, matematikából több mint 42 % százalék, anyanyelvből közel 83% kapott legalább 5-öst – közölte tegnap a Tanügyminisztérium.

A javítást 11.593 tanár végezte. A 3747 vizsgaközpontban több mint 12 ezer pedagógus segített a dolgozatok beszkennelésében és az erre a célra létrehozott platformra való feltöltésében. Ez volt az első alkalom, amikor a próbavizsgát a valódi képességfelmérő vizsgáéval azonos körülmények között szervezték meg, és a dolgozatokat digitálisan javították a rendszerben véletlenszerűen kijelölt értékelők – emlékeztetett a minisztérium.

A szabályzat szerint ha a két javító tanár által adott osztályzat közötti különbség meghaladja az egy pontot, a rendszer automatikusan továbbítja a dolgozatot másik két véletlenszerűen kijelölt javító tanárnak. Románból a dolgozatok 11,39 százaléka, matematikából 0,25 százalék, anyanyelvből 8 százalék esetében volt szükség újrajavításra – közölték.

A próbavizsga eredményeit továbbították a tanfelügyelőségeknek, és az iskoláknak lehetőségük lesz megvitatni ezeket a tanulókkal, szülőkkel.