Hosszas alkudozás és egyezkedés után megegyezett a kormánykoalíció két pártja az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról.

A döntést Nicolae Ciucă liberális és Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök jelentette be egy szerda esti sajtókonferencián, ahol az újságírók helyére a két párt vezető politikusait ültették be, a riportereket a terem egyik sarkába terelték.

A választások összevonása mellett a két kormánypárt abban is megállapodott, hogy közös jelöltlistát állít az EP-választásokon.

A lépést azzal indokolták, hogy a két nagy párt csak együttes erővel képes szembeszegülni a szélsőséges hullámmal, miközben a szomszédban háború dúl, a választók pedig nyugalmat és stabilitást szeretnének. „Úgy vélem, hogy vannak idők, amikor a politikai pártoknak félre kell tenniük a büszkeségüket a románok érdekeiért és az ország stabilitásáért” – jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Nicolae Ciucă nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy mi változott meg tavaly novemberben képest, amikor a liberálisok eldöntötték, hogy valamennyi soron következő választáson önálló jelöltlistát indítanak.

Az Egyesült Jobboldal Szövetség minden törvényes eszközzel megpróbálja megakadályozni a választások összevonását

Facebook-bejegyzésében a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă keményen bírálta a szociálliberális koalíció döntését, amelyet antidemokratikusnak és a polgárok érdekeivel ellentétesnek minősített. A szociáldemokraták és a liberálisok közös jelöltállításával kapcsolatban úgy vélte, lényegében egy állampárt létrejöttének vagyunk szemtanúi.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy az Egyesült Jobboldal Szövetség népszavazás kiírását kezdeményezi a különnyugdíjak eltörléséről, a kétfordulós polgármester-választási rendszer bevezetéséről és a parlamenti képviselők számának 300-ra csökkentéséről.

A választások összevonása nem változtat semmin, számunkra a tét: az erdélyi magyar érdek érvényesítése! – kommentálta az RMDSZ elnöke a koalíciós pártok vezetőinek szerda esti bejelentését, miszerint egyidőben, június 9-én szervezik meg az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat.

Kelemen Hunor hangsúlyozta: csak úgy tudjuk megvédeni közösségünket a román szélsőségesektől, ha mi irányítjuk a magyarlakta településeket, erős képviseletünk van Bukarestben és Brüsszelben.

A szövetségi elnök kitért arra is, hogy ennek az évnek településeink további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, ehhez képest a koalíció pártjai az elmúlt időszakban túl sokat beszéltek hatalomtechnikai játszmákról, és egyáltalán nem jutott idő az állampolgárokra.