Ma délután kezdi meg az év első rendes parlamenti ülésszakát a szenátus és a képviselőház, előtte a házbizottságok üléseznek. Az ülésszak első plenáris ülésén megválasztják a házbizottságok alelnökeit, titkárait és háznagyait. A képviselőház ügyvivő alelnöke Alfred Simonis (PSD), a Szenátus elnöke Nicolae Ciucă, aki egyben a PNL elnöke is. Az új összetételű házbizottságok a plenáris ülések után ismét összeülnek, hogy döntsenek a napirendi pontokról és a következő hét munkaprogramjáról.


A tavaszi ülésszak prioritásai közé tartozik az országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveinek teljesítéséhez szükséges jogszabályok elfogadása, hogy Románia be tudja nyújtani a kifizetési kérelmeket a kiutalt uniós forrásokra.

A Szociáldemokrata Párt bejelentette idei törvényhozási prioritásait, ezek közé tartozik a tengeri szélerőműveket szabályozó törvény, a drogkereskedelem és drogfogyasztás visszaszorítása, illetve az a tervezet, amely megtiltaná a szerencsejáték gépek működtetését a 15 ezernél kisebb lélekszámú településeken, valamint a nem banki szolgáltatók hitelkínálatának korlátozása –  közölte Marcel Ciolacu pártelnök. 

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy az RMDSZ képviselőházi, illetve szenátusi frakciójának pénteki összevont ülésén tárgyalnak majd a szövetség 2024-e évre vonatkozó jogalkotási prioritásairól, de az már most előrevetíthető, hogy a családok anyagi támogatására vonatkozó törvénytervezetekkel fognak előállni. Ugyanakkor az RMDSZ tervei között szerepel a gazdák követeléseinek mérlegelése, majd a helyzet kezelését célzó jogalkotás. Csoma azt is elmondta, az RMDSZ törvényhozói párbeszédet terveznek a vállalkozókkal a 2024 január elsejétől életbe lépett adóügyi módosítások hatásairól, és olyan törvényjavaslatokkal tervezik korrigálni az esetleges negatívumokat, amelyek az üzleti szféra érdekeit szolgálják.