Meg kell szüntetni az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségét (UNRWA), és helyébe más segélyszervezeteket kell helyeznünk, ha meg akarjuk oldani a gázai problémát, ahogy azt elterveztük – jelentette ki tegnap este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Mint mondta, a Hamász iszlamista terrorszervezet „beszivárgott” az UNRWA-ba.

Az Egyesült Államok vezetésével több ország, köztük Románia is felfüggesztette a múlt héten a menekültügynökség finanszírozását, miután Izrael azt állította és bizonyítékokat mutatott be arról, hogy az ügynökség 12 alkalmazottja részt vett a Hamász október 7-i terrortámadásában.

Az izraeli háborús kabinet két minisztere, Benny Ganz és Gadi Eisenkot javaslata korlátozná a segélyek mennyiségét, és ezzel párhuzamosan új mechanizmust állítanának fel a segélyek begyűjtésére és a polgári lakosságnak való szétosztására, megkerülve a klasszikus eljárást, amelyben a Hamász tagjai lefoglalják a legtöbb humanitárius szállítmányt. Javaslatukban szerepel, hogy a nemzetközi szereplők vegyék át a segélyt, és azt az izraeli hadseregen keresztül a Gázai övezet minden részén, nem csak Rafah térségében osszák szét a palesztin lakosságnak.