A Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FNSA) hétfői bejelentése szerint ‘maradéktalanul’ teljesülnek a sztrájk meghirdetésének ‘de facto és de jure’ feltételei.

Az érdekvédelmi szövetség közleményében rámutat, mivel a kormány nem hajlandó biztosítani a 2017/153-as bértörvényben foglaltaknak megfelelő fizetést a helyi közigazgatásban dolgozóknak, azok kirobbanthatják a sztrájkot, és erről a kabinetet is értesítették a kormányfőnek január 25-én küldött átiratban.

A FNSA tárgyalásokat sürgetett a kabinettel a helyi közigazgatásban és bizonyos központi intézményekben dolgozók követeléseinek azonnali megoldására.

‘Amennyiben ez nem történik meg, reális esély van arra, hogy a 2024-es választási évet számos sztrájk zavarja meg, amelyekben a helyi közigazgatási alkalmazottak és a választások szervezésében és lebonyolításában illetékes intézmények alkalmazottai vesznek részt’ – idézi a közlemény Bogdan Şchiop FNSA-elnököt.

Közben az ápolók szakszervezete közölte, hogy folytatja a tiltakozó megmozdulásokat, elégedetlenek ugyanis a kormány ajánlatával. Az ígért 10 és fél százalékos béremelés ugyanis éppen csak fedezné a tavalyi inflációt.