Olaf Scholz német kancellár a versenyképesség és a gazdasági növekedés érdekében a bank- és tőkepiaci unió véglegesítésére szólította fel az Európai Uniót – írja a Reuters.

A német kancellár szerint ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió az új technológiákért folytatott versenyben versenyképes maradjon az olyan globális nagyhatalmakkal szemben, mint az Amerikai Egyesült Államok és Kína. Hangsúlyozta, ez nemcsak a gazdasági növekedés, hanem az európai munkahelyteremtés szempontjából is létfontosságú. Rámutatott, hogy a jelenlegi egységes piac túlságosan széttöredezett, különösen a pénzügyi ágazatokban.Szerinte az egységes tőkepiacról szóló, 2015-re visszanyúló tárgyalások ellenére kevés kézzelfogható előrelépés történt.

A politikus továbbá javasolta, hogy az Európai Unió összes tagállamában 15 százalékos minimális társasági adókulcsot vezessenek be. Javaslatának célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen, és megakadályozza, hogy a bankok olyan uniós országokban telepedjenek le, ahol lényegesen alacsonyabbak az adók.

https://gov.ro/