A kályhák beharangozott roncsprogramjának célja nem a kiszolgáltatott fogyasztók támogatása, hanem a kályhák értékesítésének fellendítése – figyelmeztetett mai állásfoglalásában az Intelligens Energia Egyesület (AEI) elnöke.

Dumitru Chisăliţă szerint kezdeményezésével a környezetvédelmi minisztérium ‘a lovak elé fogta a szekeret’. A program ‘abszurd módon’ kizárja a pályázók köréből azokat, akik kis méretű, olcsó és alacsony fogyasztású kályhát szeretnének beszerezni – szögezte le a szakember, aki szerint nagy és drága kályhák vásárlására kényszerítik a fogyasztókat, mert egy legalább 8 kilowattos teljesítményű kályha ára 30 százalékkal (mintegy 3000 lejjel) magasabb a hegyvidéki házakban jelenleg használtaknál. Úgy véli, nincs értelme egy ilyen programot elindítani a régi építésű ingatlanok energiahatékonyságának javítása előtt.

Mircea Fechet tárcavezető tegnap jelentette be, hogy a környezetvédelmi minisztérium idén kísérleti jelleggel és 500 millió lejes költségvetéssel beindítja a Kályhák roncsprogramját. A kísérleti program 28 megye hegyvidéki településeire terjed ki, ahol hosszabbak és fagyosabbak a telek. A pályázók legtöbb 10 ezer lejes támogatást igényelhetnek egy korszerű kályha megvásárlásához. A miniszter becslése szerint az 500 millió lejes keret mintegy 50.000 kályha beszerzésének támogatására lesz elegendő.