A szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg Donald Trump a republikánus elnökjelöltségért zajló verseny első állomásán, Iowa államban.

A második helyért zajló küzdelem annál szorosabb eredménnyel zárult.

Ron DeSantis floridai kormányzó 21 százalékot szerzett, egyetlen százalékponttal előzve meg Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzót és ENSZ-nagykövetet.

Trump hatalmas előnye ráerősít arra, hogy a volt elnök oly mértékben birtokolja a Republikánus Pártot, ahogyan azt korábban senki – írta kommentárjában a Financial Times hozzátéve, hogy úgy tűnik, a 2024-es előválasztás lezárult. A New York Times értékelése szerint is a republikánus jelöltállítási verseny egyszemélyesnek tűnik, DeSantis és Haley versengése csak megkönnyítheti Trump dolgát.

Vivek Ramaswamy nagyvállalkozó, aki Iowában nyolc százalékot szerzett, visszaelépett, és bejelentette, és hogy Trumpot támogatja. Chris Christie, New Jersey állam kormányzója már az iowai szavazás előtt egy héttel bedobta a törülközőt.

A szavazás eredménye mindenekelőtt azt mutatja, hogy a republikánus választók egyetértenek a volt elnökkel abban, hogy az ellene zajló büntetőeljárások politikai jellegűek – mutat rá a CNN.