Megteremtődtek a feltételek a békeszerződés aláírásához Örményországgal – jelentette ki Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, aki leszögezte, hogy nem akar „új háborút”.

Azerbajdzsán és Örményország két háborút vívott az 1990-es években és 2020-ban a Hegyi-Karabah enklávéért, amelyet végül szeptemberben foglaltak vissza a bakui erők. Decemberben a két ország foglyokat cserélt, ami diplomáciai áttörésnek számított, és felélesztette a béke reményét. A feszültség azonban továbbra is nagy, és a határon még mindig rendszeresen történnek fegyveres incidensek. Aliyev kijelentette, elég volt a háborúkból.

A politikus ugyanakkor azzal vádolta meg Franciaországot, amellyel megromlott a viszonya, hogy Párizs áll az elmérgesedett kaukázusi helyzet hátterében. Az azerbajdzsáni elnök szerint Franciaország „egy új háborúra készíti fel (Örményországot)” azzal, hogy fegyverekkel látja el. Egy nappal korábban az azeri külügyminisztérium felszólította Franciaországot, hogy hagyjon fel a belügyeibe való „beavatkozással”, miután Baku letartóztatott egy kémkedéssel vádolt franciát, amit Párizs „önkényes” lépésnek minősített.