Januártól érvénybe lépett az RMDSZ egyik korábban kezdeményezett családtámogatási intézkedése, amely értelmében akár 1500 lej értékű adójóváírást kaphatnak a családok.

Ebből az összegből, amelyet az alkalmazó megtérít, a gyerekek bölcsődei és óvodai költségeit fedezhetik a szülők – emlékeztetett tegnapi közleményében az RMDSZ. E szerint például egy 3436 lej bruttó minimálbérrel rendelkező szülő a bruttó bér 33 százalékában, vagyis 1133 lejben részesülhet havonta a munkáltatótól, amelyet bölcsődei/óvodai költségre fordíthat. Az elszámolás kétféleképpen történhet: a munkáltató kifizeti az 1.133 lejt közvetlenül a tanintézménynek, vagy a szülő fizeti ki a bölcsőde vagy óvoda havi költségét, és az erről szóló kifizetési bizonylatot átadja a munkáltatójának, aki utólag visszafizeti a pénzösszeget a szülőnek. Ha a szülő bruttó jövedelme meghaladja a minimálbért, az adójóváírás összege is növekszik legfeljebb 1500 lej értékig.

Az intézkedés most lépett hatályba annak ellenére, hogy az RMDSZ még 2019-ben kezdeményezte és 2020-ban kihirdette az államfő.