Tragikus hirtelenséggel szombaton hajnalban elhunyt Kovács András Ferenc Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, műfordító, esszéíró, szerkesztő, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. Kovács András Ferenc 64 éves volt – adta hírül a Maszol.ro hírportál.

A költő halálhírét a Látó marosvásárhelyi szépirodalmi folyóirat is megerősítette a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben. Közölték, hogy a Látó saját halottjának tekinti a költőt. Temetéséről később gondoskodnak.

Kovács András Ferenc 1959-ben született Szatmárnémetiben. Érettségi vizsgát 1978-ban tett szülővárosában, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Felsőfokú tanulmányokat a a kolozsvári egyetemen folytatott, 1984-ben magyar-francia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. 1984–1989 között a székelyudvarhelyi régióban (Szentábrahám, Siménfalva, Székelykeresztúr) tanított. Több kötetnyi versválogatás összeállítója. A rendszerváltás után néhány hónapig a marosvásárhelyi Nemzeti Színház aligazgatója (a magyar társulat művészeti vezetője), a marosvásárhelyi Látó folyóirat versrovatának szerkesztője és 2008-tól 2019-ig a lap főszerkesztője volt.

Az úgynevezett negyedik Forrás-nemzedék vezéralakja, akit a kortárs magyar költészet kiemelkedő alakjának tartanak. Verseiben számos kultúrtörténeti és művészeti utalás jelenik meg, a kritika „a hagyomány és történetiség modern megjelenítőjeként, az európai költészeti örökség és az újító szellem találkozásának egyedülálló változataként” értékeli írásait. Kovács András Ferenc költészete rendkívül sokrétű volt, és több költői alteregó álarca mögött is publikált. Ezek létező vagy általa kitalált fiktív személyiségek, akiken keresztül különféle korokba, világokba, élethelyzetekbe vetítette líráját. Nyugalma legyen csendes!