A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség az épület tulajdonosaként ma kérni fogja a részben összeomlott székelyudvarhelyi bentlakás állagmegőrzési munkálatainak engedélyezését a székelyudvarhelyi polgármesteri hivataltól illetve a nyomozó hatóságoktól.

Ezt közleményben tudatta az érsekség, hangsúlyozva, hogy amint megvan az engedély, megkötik a szerződéseket, és összeáll a csapat a sürgősségi állagmegőrző munkálatok elvégzésére.

A Hargita megyei építkezési felügyelőség elrendelte minden munkálat leállítását, és a kiásott részek azonnali betömését kérte, utóbbira a hatósági tiltás miatt még nem kerülhetett sor. Az építkezési felügyelőség az épület megmaradt részének állagmegőrzését és biztonságos megközelítését célzó, független szakértői munka elkészítésére is utasítást adott.

Időközben a diákok anyagi javainak a pótlása is zajlik a támogatásoknak köszönhetően – tájékoztatott a Tamási Áron Gimnázium vezetősége.

Az intézmény közleménye szerint az egyharmad részben leomlott épületet jelenleg biztonsági okokból, valamint a bűnügyi nyomozást folytató szervek és a munkaügyi felügyelőség tilalma miatt nem lehet megközelíteni, így a diákok nem férhetnek hozzá a tulajdonukhoz. A legsürgősebb eszközök beszerzése és az új személyi okmányok elkészítése elkezdődött.