Elfogadta a Parlament együttes ülése tegnap a jövő évi állami költségvetést, amely 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel és 5 %-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. A büdzsé tervezetét a kormánykoalíció, valamint az RMDSZ és a kisebbségi frakció 299 törvényhozója támogatta, 82-en – főleg az Egyesült Jobboldal Szövetség néven újonnan alakult ellenzéki összefogás törvényhozói – ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. Az AUR politikusai a voksolás előtt kivonultak a teremből. A társadalombiztosítási költségvetést is hasonló arányú többséggel szavazta meg a Képviselőház és a Szenátus tegnapi együttes ülésén.

Marcel Ciolacu miniszterelnök megköszönte a tervezetre adott szavazatokat, külön kiemelve a nemzeti kisebbségek csoportját és az RMDSZ-t.

A költségvetési szavazás után kiadott közleményében az RMDSZ rámutatott: sikerült elfogadtatnia azt a módosító javaslatot, amely többletforrásokat irányoz elő jövőre a román nyelv oktatására a kisebbségi gyermekek számára, ugyanakkor folytatódhat a szövetség által kezdeményezett kórházfelújítási program is.

Az USR képviselői és szenátorai is a jövő évi büdzsé tervezete ellen szavaztak. Cătălin Drulă, az alakulat elnöke kijelentette, hogy a 2024-es állami költségvetés ‘hazugságra alapul’. Ez már a második egymást követő év, hogy a kormány túlbecsült bevételekkel és alulbecsült kiadásokkal készíti el a költségvetést. Legalább 40 milliárd lejes a lyuk, 130 milliárd lejes a költségvetési hiány – mondta az ellenzéki pártelnök. Az USR vezetője felrótta a kormánynak, hogy a forradalom óta először nem hajtott végre költségvetés-kiegészítést. Szerinte azért, mert a koalíció nem akarta, hogy a felszínre kerüljön az ‘államháztartás katasztrófális állapota’.