Politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói – jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége ma Brüsszelben.

A paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért. A témáról kiadott közlemény szerint a paktum rendelkezik továbbá a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”. Az újonnan létrehozott szabályok részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

Magyarország kivételével valamennyi uniós ország aláírta a javaslatot, amely a biztonságos harmadik ország elvét hangsúlyozza, és jelentősen bővíti azt. A paktum elfogadásához nem kellett egyhangú szavazás a Tanácsban.