Az Európai Tanács megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – jelentette be a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke tegnap.

Charles Michel történelmi pillanatnak nevezte a döntést, és hangsúlyozta: rendkívül erős politikai üzenetet hordoz az unió támogatásáról, és megmutatja az ukrajnaiaknak, hogy az Európai Unió az oldalukon áll.A tagállami vezetők később Ukrajna és a bővítés témakörében zárónyilatkozatot adtak ki, amelyben hangsúlyozták: a bővítés geostratégiai befektetés a békébe, a biztonságba, a stabilitásba és a jólétbe. Motorja az európai állampolgárok gazdasági és társadalmi feltételei javításának, az országok közötti egyenlőtlenségek csökkentésének, és elő kell mozdítania az unió alapját képező értékeket. Leszögezték: az unóba igyekvő partnereknek fokozniuk kell reformtörekvéseiket, különösen a jogállamiság területén, összhangban a csatlakozási folyamat érdemeken alapuló természetével és az EU segítségével.

Magyarország nem tartja felkészültnek Ukrajnát az uniós tárgyalások megkezdésére, ezért nem vett részt az arról tartott szavazáson.

Mariana Enciu/SRR