Elfogadhatja mai ülésén a kormány a jövő évi költségvetést és a jövő évi társadalombiztosítási költségvetés tervezetét, a parlamenti szavazás pedig jövő hét végéig várható.

A tervezet 5 százalékos béremelést ír elő a közalkalmazottaknak, a tanárok kivételével, akik összesen 20 százalék fizetésemelésben részesülnek, ebből 13 százalékosban január elsejétől. A nyugdíjpont 13,8 százalékkal emelkedik. Jövőre csak a nettó 8000 lejnél kisebb fizetésű közalkalmazottak részesülnek üdülési utalványban és étkezési támogatásban. Az ártalmas munkakörülményekért járó pótlék az alapbér 15 százaléka lesz a közszférában, viszont nem haladhatja meg a havi bruttó 1500 lejt.

A tervezet előírja azt is, hogy az önálló költségvetésű közintézményekben a vezető beosztású személyek aránya az alkalmazottak körében 12 százalékról 8 százalékra csökken. A 2024-es állami költségvetés-tervezet 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel, 6 százalékos éves inflációval és 5 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint jövőre négy minisztérium gazdálkodhat kevesebb pénzből. A forrásmegvonások a legnagyobb mértékben az energiaügyi minisztériumot érintik, de az egészségügyi tárcának is csaknem 20 százalékkal kevesebb pénz jut, mint idén. Csökken továbbá a az igazságügyi, valamint a beruházások és európai projektek minisztériumának költségvetése is. A legnagyobb mértékben a pénzügyminisztérium költségvetési kerete növekedik, több mint 65 százalékkal. Az oktatási tárca mintegy 50 százalékkal nagyobb összegből gazdálkodhat, a családügyi minisztérium büdzséje pedig mintegy 41 és fél százalékkal emelkedik.

Marcel Boloş pénzügyminiszter mai Facebook-bejegyzése szerint a tegnap este nyilvánosságra hozott költségvetés-tervezet 124 milliárd lejes rekordösszeget, a GDP 7 százalékát irányozza elő beruházásokra. A becsült 3,4 százalékos gazdasági növekedés alapját a keresleti oldalon elsősorban a beruházások, a kínálati oldalon pedig a szolgáltatások és az építőipar biztosítja. A havi nettó átlagkereset jövőre 9,3 százalékkal nő – idézte a tervezet sarokszámait a tárcavezető.