December 14–15. között tartják az európai uniós vezetők csúcstalálkozóját, amelynek témái között szerepel az uniós bővítés és ezen belül Ukrajna kérdése, valamint a hétéves költségvetés felülvizsgálata. Ahhoz, hogy Ukrajna megkezdhesse az EU-hoz való csatlakozási tárgyalásokat a 27 tagállam egyetértésére van szükség. Ugyancsak az uniós vezetők dönthetnek az Ukrajnának szánt, 2027-ig 50 milliárd euróra rúgó gazdasági segélycsomag elfogadásáról is.

A leghangosabban Magyarország ellenzi az Ukrajnának nyújtott eddigi segítség folytatását. A Brüsszelben megjelenő Politico című lap Orbán Balázsra, a magyar miniszterelnök politikai igazgatójára hivatkozva arról ír, hogy Magyarország akkor vonná vissza az ukrajnai támogatás elleni vétóját, ha Brüsszel hajlandó kifizetni az összes olyan uniós pénzt, amit a jogállamisági aggályok miatt zároltak. Ez az összeg körülbelül 30 milliárd euróra rúg.

Az MTI arról tájékoztat, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyílt levélben fordult Orbán Viktor magyar kormányfőhöz, amelyben nyomatékosan kérik, támogassa Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. A magyar kormányfő válaszlevelében leszögezte: Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére. Ezért azzal a javaslattal fog élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával.