Az Országos Statisztikai Intézet szerdán közölt adatai szerint az októberi 8,07 százalékról 6,72 százalékra csökkent novemberben az éves infláció. Az élelmiszerek 6,84, a nem élelmiszer jellegű termékek 5,08 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 11,18 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Tavaly decemberhez mérten idén novemberben 6,3 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, az elmúlt egy évben pedig átlagban 11,2 százalékkal emelkedtek az előző egy évhez képest. Múlt év novemberéhez viszonyítva 6,9 százalékos volt a drágulás.

A Román Nemzeti Bank legutóbbi jelentésében az idei évre 7,5 százalékos, a jövő évre 4,8 százalékos inflációval számol. A központi bank előrejelzése szerint 2024 első negyedévében az inflációs ráta 7,7 százalékra emelkedik, a második negyedév végére pedig 6,8 százalékra csökken.

Marcel Ciolacu miniszterelnök Facebook-bejegyzésben reagált az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb inflációs adataira. Mint hangsúlyozta, a tavaly novemberi 16,8 százalékról idén novemberre 6,7 százalékra csökkent az infláció Romániában. Emlékeztetett, miniszterelnöki megbízatása átvételekor megígérte, a jegybankkal közösen dolgoznak azért, hogy az infláció egy számjegyűre csökkenjen az év végére. A kormányfő szerint ehhez meghatározóan hozzájárult az energiaárak hatósági korlátozása és a 21 alapélelmiszerre bevezetett árréskorlátozás. Marcel Ciolacu hozzátette: a 2024-es költségvetés a lakosság – különösen a kis és közepes jövedelműek – vásárlóerejének helyreállítását célzó további intézkedéseket tartalmaz.