Az Európai Bizottságnak (EB) továbbra is célkitűzése a schengeni övezet bővítése, és azt szeretné, hogy a Románia és Bulgária még december 31-e előtt a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon – nyilatkozta kedden az EB belügyi biztosa, Ylva Johanssona a belügyi és igazságügyi tanács ülését követően.

A belga kormány migrációért és menekültügyekért felelős államtitkára, Nicole de Moor a téma kapcsán úgy vélekedett, hogy szó van a belső határellenőrzés nélküli térség jövőbeni bővítéséről, de előbb magát a rendszert kell megreformálni, és Európának is készen kell állnia. Belgium mind ez idáig nem ellenezte Románia és Bulgária felvételét a belső határellenőrzéstől mentes övezetbe. Tavaly Ausztria szavazott Románia felvétele ellen, míg Bulgária csatlakozását Ausztria mellett Hollandia is ellenezte.

Victor Negrescu európai parlamenti képviselő szerint a román külügyminisztériumnak sürgősen tisztáznia kell, hogy Belgium milyen álláspontot képvisel Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban. A politikus beszámolt arról is, hogy a bel- és igazságügyi tanács keddi ülésén több ország képviselője is szót kért, és Románia schengeni csatlakozásának támogatása mellett érvelt – többek között Spanyolország, Németország és Franciaország képviselője is –, de nem nyilvánított véleményt mindegyik tagország.