Beidézték ma a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) Florin Cîţu volt miniszterelnököt a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben.

A volt kormányfő kevesebb mint fél órát tartózkodott a DNA bukaresti székhelyén, ahol tudomására hozták, hogy hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárás indult ellene. Távozásakor Cîţu ismét hangsúlyozta, hogy a törvények tiszteletben tartásával látta el miniszterelnöki feladatait. Hozzátette, folyamatban levő nyomozásról lévén szó, nem nyilatkozhat az ügyben, de bízik az igazságszolgáltatásban. Az ügyben Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă, két volt egészségügyi miniszter ellen is vizsgálódnak a korrupcióellenes ügyészek.

A DNA közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok, elemzések hiányában a szükségesnél jóval több (52.805.690 adag) Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek, áfa nélkül több mint 1 milliárd (1.005.498.687 euró) euró értékben, és ezzel kárt okoztak az állami költségvetésnek.