Az alkotmánybíróság tegnap megállapította, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény csak akkor alkotmányos, ha a jövőre vonatkozik, így a jogszabály hatályba lépésekor legkevesebb egy teljes mandátummal rendelkező törvényhozók továbbra is jogosultak a juttatásra.

A testület közleménye szerint törvényes joguk volt a különnyugdíjakra azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akik legalább egy teljes parlamenti mandátumot kitöltöttek. A juttatás eltörlése sértené a szerzett jog védelmének elvét. Az alkotmánybírák szavazattöbbséggel megállapították, hogy a különnyugdíjakat eltörlő 2023/192-es törvény akkor alkotmányos, ha nem azokra a képviselőkre és szenátorokra vonatkozik, akik a jogszabály hatályba lépésekor legkevesebb egy teljes mandátummal rendelkeztek. ‘A parlamentnek alkotmányos joga a jövőre vonatkozóan eltörölni a különnyugdíjakat’ – olvasható a közleményben.

A honatyák az utóbbi években többször megszavazták kiváltságaik eltörlését, de az alkotmánybíróság valamennyi alkalommal megmentette az átlagnyugdíj többszörösére rugó speciális járandóságaikat.