A magyar nemzeti kisebbségek ügyéről, valamint a romániai magyarság helyzetéről ad tájékoztatást Washingtonban több intézménynek és törvényhozási képviselőknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) delegációja.


A látogatás céljával kapcsolatban Kelemen Hunor szövetségi elnök az MTI-nek elmondta: azt próbálják közvetíteni, hogy az Európai Unió és a NATO perifériáján fekvő Romániában a többség-kisebbség viszonya több mint pusztán emberi jogi kérdés, mert egyben biztonságpolitikai kérdés is.
A biztonságpolitikai szempontokat a mai amerikai adminisztráció is sokkal inkább megérti, mint hogyha pusztán elvont emberi jogokról lenne szó – vázolta Kelemen Hunor, hozzátéve: bíznak az amerikai nyomásgyakorlásban Romániára a kisebbségi ügyekben, arra alapozva, hogy Bukarestben általában meghallják az amerikai fővárosból érkező üzeneteket.
Arra is rámutatott, hogy jelenleg nem kedvez a közhangulat a kisebbségi jogok bővítésének, és nehezedtek az érdekérvényesítési lehetőségek az ukrajnai háború nyomán.