Cătălin Cherecheș szökése miatt menesztette a belügyminiszter Victor Ştefan Ivaşcu rendőrfőfelügyelőt, az országos határrendészet vezetőjét.A miniszter ellenőrző testülete a máramarosszigeti területi határrendészetnél és a petei határátkelőknél vizsgálódik, ahol külföldre szökött a jogerősen börtönre ítélt nagybányai polgármester, Cătălin Cherecheș.

A történtek miatt a távoznia kellett tisztségéből Victor Ştefan Ivaşcu másik két helyettesének és a Máramaros megyei rendőrség vezetőjének, Constantin Ileának is.A tárca közleménye szerint a belügyminisztérium vezetősége jelentést kért december 6-ig a Román Rendőrségtől a hatósági felügyelet megszervezésében illetékes szervek, a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító speciális műveleti egység és a belügyi belső elhárítás hatékonyságáról. A speciális műveleti egység és a DGPI Máramaros megyei vezetőjét szintén leváltották.

Nagybánya polgármesterét vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Cherecheș aznap reggel a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot; egy olyan rokonának a személyi igazolványát mutatta fel, akivel hasonlítanak egymáshoz.

Képernyőmentés / SRR