A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni – közölte a radikális iszlamista mozgalom a Telegram-oldalán. A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből.

Korábban a Lebanon 24 portál adta hírül a dohai közvetítőtárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva, hogy a Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után.Ugyanakkorközölte, hogy üdvözölné a fegyvernyugvás meghosszabbítását, amennyiben az minden egyes nap után további tíz túsz szabadon engedését eredményezné, ahogy azt a katari közvetítéssel létrejött megállapodás is tartalmazza.

A fegyvernyugvás első három napján a Hamász a mintegy 240 túsz közül már 40 izraelit elengedett, cserébe pedig 117 palesztin rab szabadulhatott izraeli börtönökből. A tűzszünet idején két izraeli-román kettős állampolgárt is szabadon engedtek a hat túszul ejtett közül a Gázai övezetből –erről tájékoztatott tegnap a román külügyminisztérium. A két személynek Izraelben van a lakhelye. Jelenleg négy izraeli-román kettős állampolgárt tartanak még túszként a Gázai övezetben.